A jövő mingyá' jön, ez itt a jelen!

2016.12.12

Az elmúlt pár nap termése nagyjából kiment a fejemből, de teljesen természetes jelenségként fogom fel, hogy megint sikerült vennem valami olyat, ami élből nem működik vadi újonnan. Nem nagy ügy, egy vezeték nélküli csengő, 3-4 ezer forint, el se raktam a számláját meg a papírját, mert én hülye állat nem gondoltam arra, hogy nemhogy elromlik, hanem nem is fog működni soha. Az első tanulság az, hogy minden utolsó biszbasznak tedd el a számláját akkor is, ha kettő forint volt, mert manapság már minden szar.

Csak hogy értsd: a kibaszott vezeték nélküli ajtócsengő bonyolult jószág, egy darab gomb az egyik felén, a másikon meg bimbammol vagy egyéb módon idegesít, már feltéve, ha működik, de ez a brutális informatikai rendszer nem működik. Az önvezérlő autók korában.

Mindeközben - az önvezérlő autók és a mesterséges intelligencia hajnalán - ún. internetet akartunk beköttetni egy üzlethelyiségbe. Van ismerősünk a Telekomnál, de persze a szerelőjük a megbeszélt két órás intervallumban nem jött, de végül kiderült, hogy nem is tudj bekötni, mert az ún. internet nincs kiépítve arrafelé mucsaröcsögén, azaz Budapesten, az eléggé lakatlan Újpest Központ környékén.

A nejem erre bement a házban (!) található Digi nevű céghez, akik azt közölték, hogy sajnos csak az utca túloldalán van kiépítve a rendszer, abban a kieső, elhagyatott épületben (Újpest Központ, tele lakásokkal és üzletekkel) nincs, ahol ők maguk is vannak. Lehet ők előfizetnek egy másik cégnél.

Mindez persze olyan hangnemben, mintha mi lennénk a hülyék. Ami valahol jogos is, mert eléggé hülyék vagyunk, hogy azt hittük, a robotautók korában egy internet előfizetés nem annyira bonyolult dolog.