A versenyszervezés örömei: Superbody

2016.11.11

Lement a Superbody 2016. Kétségtelenül flottul ment minden, de ne hidd, hogy az agyhalál nem leselkedik mindenhol.

Ezt a  témát azért nem írom meg cikkbe, mert "szakmailag" nem hiszem, hogy érdekes és úgy gondolom, a versenyszervezés háttere elsősorban a "személyes" olvasóimat érdekelheti. Mivel egyfajta privát történet ez, de persze nem csak a sajátom.

Sok verseny szervezésében vettem részt életemben. Én voltam a főszervezője a 2008-as Superbodynak (Kovács Imi mellett), de még saját kis versenyeim is voltak, pl. a 2007-es tavaszi Superbody Kupa.

És azt kell mondjam, ennél nem sok hálátlanabb dolog van.

A versenyszervezésből pénzt csinálni nem lehet úgy, hogy a sportot tartjuk primoritásban. Még egy olyan nagy cég, mint a Scitec se tud nyereségesre kihozni egy Superbodyt. Ennek rengeteg oka van, de a lényeg az, hogy a Superbody nem mint biznisz, nem mint bevételi forrás létezik, hanem mint kötelező marketing kiadás.

A versenyt a Scitec vezetői szervezik és a Scitec dolgozói valósítják meg külsősök bevonásával. A Scitec dolgozók a szabadidejüket áldozzák be, pénzt nem nagyon kap senki. A színpadot külsős cég építi, akik egyben a technikáról is gondolkodnak. Külsősök vagyunk mi is: a BodyBuilder csapata csinálja a pontozás kiértékelését, plusz én és a Hurka a médiamunkát.

Meg kell mondjam, nem vagyunk nagyon lelkesek, ugyanis ebben számunkra semmi szórakoztató nincs. Elég komony nyűg éjjel kettőkor a helyszínre menni összerakni a számítógépeket, hogy ne reggel derüljön ki, hogy valami szar. Elég komoly nyűg ezután reggel hatra kimenni. Elég komoly nyűg végigtolni a napot annak tudatában, hogy szó szerint nem lesz lehetőség pl. kimenni a vécébe. Személyzeti ugyanis nincs, a közös használatúra pedig nem szeretnél ráülni.  És rossz esetben akár 11-ig is tarthat.

Ez nekünk egy munka, ami nem kellemes. Mondhatnánk, hogy sikerélmény (erről később), meg sportszeretet, csak mondjuk a verseny nagy része erősen nem bodybuilding, a bikinire és egyebekre meg ne használjuk velem kapcsolatban se a sport, se a szeretet szót. 

De persze azért mégis csak a sportért csináljuk. Azokért a versenyzőkért, akik megérdemlik.

Akkor most hadd idézzek a közösségi pöcegödröből pár dolgot hallomás alapján. Ez az, amit a szervezők és a versenyen dolgozók a munkájukért cserébe kapnak.
 

Szar a helyszín

Nyilvánvaló, hogy a Superbody-t a Festetics kastélyban kellene rendezni, hogy megfeleljen a versenyzők kifinomult igényeinek. Főleg azoknak a faszparasztoknak, akik még a plafont is összebasszák barnítóval. 

Budapesten nagyon könnyű megfizethető helyszínt találni, tömegével állnak rendelkezésre az 1000 férőhelyes rendezvénytermek megfizethető áron, ráadásul a bérbeadók könyörögnek, hogy kiadhassák testépítő verseny céljára, mert szeretik minden alkalommal újrafesteni az egészet. Aki már látott a nézőtéri bársonyszékre barnítós seggel ráülő gyökér versenyzőt, az sejti, milyen jó biznisz ez.   

 

Nem kaptuk meg a díjat

Valóban nem kapták meg rögtön a díjat azok a versenyzők, akik nem olvasták el a versenykiírást, miszerint GP 1 és GP 2 kategóriában van 50 ezer forint tápkieg utalvány díj. Az akkor ott dolgozó (versenyszervezéshez egyébként nem értő) alkalmazottak azonban igen, és azt csinálták, ami le van írva: GP 1-2 tápkieg, GP pénzdíj. És mivel GP 1-2 nem volt, pénzdíjat adtak.

Ez természetesen szervezői hiba is, egyszerűen nem volt jó a kiírás, de ha a kiírást vesszük figyelembe, tápkieg utalvány nem jár. A Scitec természetesen azonnal kijelentette, hogy mindenképpen lesz tápkieg utalvány díj, sőt, mindenkit felhívnak és futárral kiküldik a csomagot.

Cserébe a versenyzők addigra teleszarták a közösségi pöcegödröt azzal, hogy nem kapták meg a díjat és megkezdődött a hőbörgés. Valamelyik agykombájn beírta, hogy ezzel spórolták meg Cedric McMillan és Shawn Rhoden utaztatásának költségeit. Itt ugye konkrétan 6 db 50 ezer forintos utalványról beszélünk. Ha nagyon akarnám, megszerezném a számlát, hogy mennyibe került két business class repülőjegy Amerikából, de a fogyatékosoknak biztos igaza van és el lehet hozni két top testépítőt gázsival, repülővel, kajával és szállással 6x50 ezer forintnyi tápkieg árából. 

Megjegyzem itt mindettől függetlenül, hogy a Superbody díjazásával magam sem értek egyet: ez nagyon karcsú, főleg a múlt fényében.  

 

Nem kaptunk ajándék pólót

Gondolom minden versenyen ajándék póló ás aranyrúd osztogatás van. Ez nagyon fontosnak tűnik!

 

Kicsi helyszín, kevés a levegő

Nyilván kevesebb volt a levegő, mint a Milka tehén mellett az Alberg-hágón. Fent ezt már nagyjából tisztáztam: más faszával lehet verni a csalánt, de ebbe a (mellesleg elég sok milliós) költségvetésbe ilyen helyszín ára fér bele. És még mindig jobb, mint tavaly, amikor a Superbody presztízsére megalázó módon egy független expo-n belül kerlült megrendezésre, amiből csak problémák voltak, többek között olyanok, hogy egy konkurens cég a Scitec által bérelt csarnokba akart standot építeni, mert eladták nekik a helyet.

 

Nem volt tűzíjáték, konfetti

Ingyen cumisüvegek se voltak dedósoknak. Én mondjuk az összes ilyen szar helyett (tűzíjáték, ledfal, ami csak elbassza a felvételeket stb., sztárvendégek) díjazásra költenék.
 

Ketten ültek az abszolútban a bírói panelban

Megérkeztünk a szakmai részben. Nyilvánvalóan megbízható szemtanúk (és állítólag egy okos versenyző is) kettő bírót láttak az abszolút kategóriában hét helyett. Akkor kíváncsian kérdezném, hogyan készültek el a pontozólapok? (Amelyek egyébként itt vannak nálam.) Csoda történt? Varázslat? Mi írtuk meg?  Nyilván ez utóbbi még kevésbé valószínű, különösen, hogy nem hiszem, hogy a verseny megállítása helyett mi pontozólapokat írogatnánk pontosan ugyanazzal a kézírással. Már csak azért sem, mert totál leszarjuk az eredményt, ellenben a pontokat csak akkor tudjuk kiszámolni, ha megvan az összes lap. 

Az egyébként senkit se zavarjon, hogy egyrészt videofelvételek vannak, másrészt én magam a bírók mögött pontosan középen a kameraállásnál foglalok helyet, így nekem, mint felelős személynek tán feltűnt volna, hogy nincsenek bírók. 
 

...állítom, meg se nézték a pontozólapomat

Ezt egy bíró írta, amiért fel is hívtam, de utólag szabadkozott, hogy nem úgy értette, hanem úgy, hogy ha a bírói panel egyik fele szarul pontoz, akkor ő mintha nem is pontozott volna.

Ez azonban nem biztos, hogy mindenkinek így érthető, ezért kell általános iskolában megtanulni fogalmazni. 

Itt is utalnék a pontozás kiértékelésnek működésére. A mi emberünk veszi el a pontozólapokat, ahhoz senki nem nyúlhat, majd a színpad melletti kis irodánkban egy másik munkatársunk beírja a számítógépbe. A pontozólapon a bíró nevén kívül csak sorszámok és helyezések vannak. A program leveszi a legjobb és legrosszabb helyezért, a maradék ötből pedig számol egy pontot, majd a pontszámok megadják a helyezéseket. 

Hogy ki hogyan pontoz, ebbe a szervezők nem szólnak bele. (Ami nem biztos, hogy jó, de ha meg beleszólnánk, az lenne a baj.) Szervezői oldalról a felelősség a pontok kiértékelésében van. A bírók ezen a versenyen nyújtott pontozási teljesítményét vagy módszereit talán egymáson kérjék számon, nem a szervezőket kell köpködni, akik bírókra bízták a feladatot, bízva azok helyes ítéletében. A gyengébbek kedvéért: a rendszer nem teszi lehetővé, hogy egy bíró pontozását ne vegyük figyelembe.


Régen a bejáratnál minden néző kapott ajándékot

Régen minden jobb volt!
 

A verseny 4-5 héttel előtte van csak kiírva

Ez egy teljesen jogos kritika. Ez katasztrofális hiba, mi minden évben rinyálunk emiatt.


Sok volt volt a jövés-menés és a telefonálás

Igen, a bírók telefonos segítséget kértek a döntéshez a Szerencsekerék nézőitől, meg néha kimentek pisálni. Bár ez utóbbit nem bíráskodás közben, mert akkor a helyükön ültek, de ne akadjunk fel ilyen apróságokon.


Amekkora szponzor van a háttérben ez a szervezés és díjazás fél fingnak se elég

Nincs szponzor a háttérben, ez a Scitec Nutrition saját versenye. A rendezvény mérlege minden évben több millió forint bukta, amit marketing költségként fognak fel.


Kicsi öltöző

Az Öltöző Világszövetség idén sem tett ajánlatot a Budakalászi Sportcsarnok kapcsán öltözőnagyobbításra, pedig benyújtottuk a terveket az Omszki-tavon lebegő öltözőkre. A fentieket is figyelembe véve azzal tudtunk rendelkezni, ami van. Hozzáteszem: én ilyen rendezett öltözői szekciót még nem nagyon láttam, korántsem volt tömegnyomor, amiben nyilván segített, hogy felszabadítottunk egy 60nm-es squash-pályát női öltözőnek.

A hab a tortán az az okos versenyző, aki miután felfosta a faszbúkra hogy nem kapott díjat, utána sikerült a "szartek nutrison"-nel kapcsolatban azt kifogásolni, hogy kb. anyakönyvi kivonat kell a díj átvételéhez.

Tisztázzuk itt azt, hogy arról a versenyzőről beszélünk, aki bejutott (versenyzőként, mert volt képe versenyzőként jelentkezni) a 2012-es Scitec Tesztre, felvette az első havi 40 ezres tápkieg csomagot majd többet nem jelent meg.

Szóval valójában azt történt, hogy az észlény maga küldte be egy ismerősét az "anyakönyvi kivonatával." Rendesen lefénymásolta a személyi okmányait (TB kártyát, adókártyát is!) majd csatolt egy meghatalmazást. Ez utóbbi elég lett volna, a többit senki sem kérte. Meghatalmazás kell és az átvevő személyije. 

De inkább idézek:
sehova nem irnak ki, hogy az utalvanyokat csak csutortoktol lehet bevaltani!!!! 
(Nem vagyok benne biztos, hogy a felkiáltójelek darabszáma pontos.)

Valóban nem írták ki sehova, ugyanis ez nem tartozik másra, csak a nyertesekre. Ezért küldtek ún. e-mailt, bár azt lehet bizonyos kultúrkörökben nem divat nézni, csak a faszbúkot.

Az idei Superbodyn is volt 1-2 baki,  legfőképpen a GP kiírás anomália, meg az egyik női kategóriában az érmek sem voltak jók. De ez semmi egy olyan rendezvényen, ahol több mint ezer néző és 120 versenyző van. 

Az egyik legjobban szervezett, legsimábban lefolyó Superbody volt. Iszonyat jól dolgozott mindenki, mintha versenyszervezésen edzett profi stáb lett volna jelen.  Rég voltam ilyen nyugodt verseny közben.

Részemről azt gondolom, köszönet jár nekik. A becsületes bíróknak is és mindenkinek, aki segített.

És persze a versenyzőknek is - kivéve amelyik seggfej. A jelenlevő vagy jelen se levő faszbúkdebileknek is, mert rajtuk jót röhögtünk.

Van egy megdöbbentő hírem: a szervezőknek nem ment el a kedve  fentiek ellenére. Sőt, ha minden jól megy, a Superbody gyökeres változásokon fog átmenni jövőre és olyan jól szervezett lesz, amilyet még soha nem láttunk.

Remélem így lesz.