Barátok közt

2016.09.27

 

 

Van egy barátom (nevezzük Zolinak, pedig Gyula), összetörte a motorját két éve. Van neki egy barátja, akivel együtt bizniszelnek, és ez a barátja kitalálta idén februárban, hogy az összetört motort újjáépítik (pontosabban streetfightert építenek belőle) a másik barátjával, a szerelővel.  Full titokban, meglepetésnek a Zoli születésnapjára.

A születésnap június 1.-én volt, ráköltöttek a motorra kb. 400 ezret, ami kicsit azért gáz, mert nem sokkal többért kapsz ugyanilyen motort épen, gyáriban. 

A projekt kicsit megcsúszott, így az ünnepelt ajándék híján megtudta, hogy micsoda meglepetés készül neki.

Ami persze csak-csak nem készült el.

Telt-múlt az idő, jöttek az ígéretek, de mindig lemaradt egy-két nüansznyi apróság, amelyek hallatán bennem még az is felmerült, hogy esetleges logisztikai problémák vannak, ugyanis a módosítandó, vagy javítandó alatrészeket nem feltétlenül sorrendben kéne elvinni egymás után, hanem lehetne egyszerre is.

Nem logikus nálam, hogy amíg a segédváz épül, miért nem lehet közben az ülést elvinni a kárpitoshoz, nem pedig utána. A szerelő persze szabadkozott, hogy azért mégis ingyen csinálja, de felajánlották neki, hogy ne legyen ingyen, kérjen bármennyit, csak legyen kész már az a kurva motor. Főleg, hogy épp nyár van és a Zoli eléggé szeretne motorozni 2 év szünet és különféle műtétekből való lábadozás után.

Végül a dolog a február óta tartó szarakodás, június elsejei határidó leszarása, a sokszoros ígérgetés - pontosabban szánalmas hazudozás - eredményeképp odáig fajult, hogy Zoli eldöntötte, elhozza a motort a szerelőtől és befejezteti mással. Pontosabban én hoztam el ma a Zoli barátjával, mert a Zoli nem akart beszélni a szerelővel többé.

Végül is a motor majdnem kész. Egy-két bosszantó nüansznyi hiányosság van talán rajta, egy-két csavart meg kell húzni - boldog örömmel az arcán vette át a motort Öcsi a Monster Customsnál.

Nem szoktam a blogba képet tenni, de a helyzetet illusztrálandó, így néz ki az annak idején 400 ezerért vásárolt motor a baleset, 400 ezer forint ráköltés és a február óta tartó "motorépítés" eredményeképpen, szeptember 27-én :

Persze tudtam, hogy nem lesz kész, tudtam, hogy nincsenek idomok és kerekek rajta, se műszerfal, stb. De rendesen azt hittem, hogy 400 ezer forint és 7 hónap után egy tiszta, lepucolt vázat, újrafényezett blokkot hozunk el, újra cserélt csavarokkal. Motorépítés, ugye! De nem gyufából kellett volna Eiffel-tornyot, hanem felrakni egy műszerfalat, egy farokidomot, kicserélni az első teleszkópokat. Nagyjából ennyi.  Hát nem egészen olyan a minőség, mint gondoltam, bár majdnem kiállítási minőség:

Mivel "sosem láttam még ilyesmit", azt mondanám: ún. barátokkal soha semmit ne csinálj, semmilyen munkát ne bízz rájuk, mert kurva könnyen kiderülhet, mennyire barátok. Épp annyira, hogy a haver/barát gondját pont le merik szarni, míg a vadidegenét nem.

Ja, a Zoli 500 nyáron ezer forintot adott kölcsön ennek a csávónak. Még nem kapta vissza.