Egykerekezés

2016.08.18

 

 

A motorozás sava-borsa az egykerekezés. Szinte kötelező, mert ha véletlenül két keréken motorozol, nem vagy menő. 

A japánok például úgy tervezik a supermotokat és a sportmotorokat, hogy ha nem egykerekezel vele, a fedélzeti számítógép csökkenti a lájkjaid számát a faszbúkon. (Mondjuk ezzel vicces akartam lenni, de valójában fogalmam sincs, lehet-e a lájk nevű nyomorúságot csökkenteni valahogy a közösségi pöcegödörben.) Nem is értem, egyáltalán minek terveztek első kereket a motorokba!   

Meg kell mondanom, rémesen ciki ember vagyok. Én nem szoktam egykerekezni. Nemhogy nem szoktam, nem is tudok. Meg se tanultam soha. Még késztetésem sem volt. Szégyellem is magam - ez nagyon gáz!

Pedig egykerekezni rohadt nagy élvezet. Kurva jó, hogy bármikor eleshetsz, nem látod az utat rendesen, a motor alá rakott bazidrága futóművet is marha értékesen ki lehet használni és úgy en bloc tök értelmes dolog.

Sajnos én valami komoly lelki defektus miatt sosem tudtam magammá tenni azt igényt, hogy kispöcsű buzi-módra feltűnősködni kelljen. Pláne közúton. Valahogy nem érzem, hogy olyan dolgokat kellene tennem, mintha kiabálnék, hogy "figyeljetek, figyeljetek, kisebbségi érzéses balfasz vagyok, produkálom magam mert nincs önbizalmam és ez a nyomorom, hogy rám figyeljen mindenki, mert amúgy senki vagyok és le se szarnak!"

Egyébként valójában még tönkre is megy a motor, mert az olaj alul van az olajteknőben és a legtöbb típusnál felemelkedett első keréknél nem épp tökéletes kenés szempontából, hiszen enyhén szólva nem üzemszerű az állapot. Az olaj bizony kell a fém alkatrészeknek - még jobban, mint a rántott sajtnak.

A motoros akrobatikával foglalkozó sportolók (stuntriding, streetfighter) át is alakítják a kenési rendszert. De ők zárt pályán gyakorolnak, versenyeznek és bemutatóznak speciálisan átalakított motorokkal és sokkal többet tudnak annál, minthogy gázra kibaszkodják a motort egykerékre. Arra meg mérget vennék, hogy közúton nem szánalmaskodnak.

Szóval ha a forgalomban egykerekező vagánysrácot látsz és az jut eszedbe, hogy micsoda feltűnési viszketegséges balfasz ez, ne szégyelld magad! Motorosként mondom: ez a helyénvaló érzés.