Elvileg vége a szezonnak, brühühü!

2016.10.08

Elméletileg a világ legszomorúbb dolgai közé tartozik az évadzáró motorozás. Hogy mennyire zsírság végigdübörögni a városon, miközben rendőrök biztosítják az utat, azt mindenki döntse el maga.

Csodával határos módon tudtam a Harley-Davidson Budapest évadzáró buliján részt venni. Sokat segített benne az, hogy novemberre tettünk át egy szemináriumot, az évadzáró pedig jó ürügy volt arra, hogy ne menjek el a nejemmel Komáromba valami dog kiállításra agyfaszt kapni a sok hülye dogtól. (A dog a közhidelemmel ellentétben tök hülye kutya, legalábbis a mienk az.)

Egy ilyen találkozó úgy néz ki, hogy odajön jó sok motor. Gyülekezünk, majd 11-kor elmegyünk felvonulni. Az ilyesmit én nem csípem, de most először életemben, kivételesen úgy gondoltam, részt veszek benne. Ez egy kicsit komolyabb, mint a Tiszaköcsög MC motoros találolkozó (tombola fődíj egy prostitutált) irritáló felvonulása: itt komoly rendőri biztosítás volt többek között, ráadásul a robogós-Simsonos (és egyéb 50 köbcentis szakosztály) gyökerek sem mernek ide eljönni, nyilván mivel a nagy többség Harley-Davidsonnal jött. (Én pl. nem, minden motorom Yamaha, bár laikus Harley-nak nézné azt, amivel voltam ma.)  Mindez azt a jó hírt jelenti, hogy nem volt baleset, nem akadt még két balfasz sem, aki egymásnak ment volna a felvonuláson.

(Ez elég nagy dolog manapság, amikor képesek a kétszer három sávos hídon egymásnak menni a gyökerek autóval, miközben a hídon még kereszteződés sincs, csak menni kell előre, egyenesen. )

Itt elkanyarodnék oda, hogy Budapest egy kibaszottul élhetetlen város, amiben sokat segít, hogy minden hétvégén van valami tetves rendezvény, ami miatt le kell zárni a várost. Főleg futóverseny, itt kibaszott futóverseny-mánia van.

Na, most miattunk zárták le. Igaz, nem zárták le annyira, csak a forgalmat fogták meg nagyon profin a motoros rendőrök, de azért jó nagy dugó volt miattunk, ami kielégítette mindenki kárörvendési hajlamát: végre elégtételt kaptunk, végre mi szivattuk a várost!

Rendesen láttam olyan férget, aki a középső ujját mutogatta az autójából. Igen, ilyen nyomorult emberek is vannak. Kíváncsi vagyok mit remélt ettől azon kívül, hogy kockáztatott egy tükör-lerúgást.

A többség - helyiek és turisták - azonban nagyszerű látványosságnak fogták fel az egészet és ahogy beértünk a belvárosba, a jelentősebb gyalogos forgalmi zónába, gyakorlatilag mobiltelefon-folyosón haladtunk végig. Szinte mindenki fényképezett, videózótt minket, sőt elvétve akadtak olyanok is, akik rendes fényképezővel. Nagyon sokan integettek is, ami lehetett egy aljas trükk annak érdekében, hogy (vissza)integető motoros legyen a fényképen. 

A motorosok persze börrögtették a motorokat direkt, integettek - volt olyan faszkalap, akinek szirénája is volt és szirénázott, na onnan gyorsan odébb pályáztam.  Szinglizoli magához nyúlt volna többször is, ő ugyanis interkatív motoros, ami azt jelenti, motorozni nem szeret, csak a városban, de ott villogtat, integet, börrögtet, indexel ha kell ha nem, kerülgeti a semmit, meg mindent csinál, ami a feltűnési viszketegség prezentáláshoz kell. (Az egyenes úton szlalomozás a kedvencem, mint fogyatékos attrakció: mintha az ember gumit melegítene a városban az 50 km/órás egyenes haladáshoz. Valahogy én még soha nem éreztem erre késztetést.)

A magam részéről én még felvonuláson se bohóckodok. Na de Szinglizoli nem nyúlt magához, mert természetesen nem jött. Amit persze előre tudtam, bárcsak a lottószámokat tudnám ennyire tutira.

A motoros felvonulásnak egyébként a köznép szórakoztatásán kívül van még egy elég jó funkciója: gyorsan vége van. A H-D a Budaörsi út elején van, onnan bemotorozunk a Hősök Terére, leállunk tíz percre majd vissza, ennyi az egész, egy óra volt maximum. És mindenki jól jár: a sétálgató emberek jól szórakoznak, mi is jól érezzük magunkat, a H-D Budapest meg erősíti a presztízsét, ráadásul a médiamunkásoknak is van anyag. Baromi sokan rohangáltak kamerával, médiamunkás kinézettel, persze ennek ellenére nem lesz benne a hírekben, nem akkora horderejű ügy,  minthogy valamelyik celebkurva megint szelfizett. 

Szóval ez egy vidám és egyben szomorú nap, mert mostantól hivatalosan elvileg nem motorozunk már annyira, amit én észre se fogok venni, annyira nem volt időm motorozgatni. A Harley-Davidson bérlés is bezár idénre. 

Állítólag hosszú és hideg tél lesz, ami a motorosnak nem számít, mert a lényeg a tudat, hogy van motorod.