Győzött a rock?

2016.08.11

 

A Rádió Rock-on hallottam ma a sztorit, amikor 1985-ben megalakult Amerikában a PRMC nevű szervezet, amelynek célja a zenészek szivatása volt a dalszövegeik miatt.

A Rádió Rocknál valaki nagyon szépen megírta azokat a jelzőket, amellyel a szervezet tagjait illették: a "prűd" és a "bigott" kifejezésektől indulunk. 

Tehát Amerikában volt egy csomó begyöpösödött hülye, aki nem akart obszcén és pornográf szövegű zenét a fiatalok elé rakni. Tök hülyék voltak nyilván, hogy elgondolkodtak ennek a jelenségnek a társadalmi hatásain.

A PMRC átverte az akaratát a lemezkiadókon: onnantól kezdve kötelező feltüntetni, ha egy zenei anyag obszcén hangvételű szöveget tartalmaz.  "Parental Advisory" - talán hallottad már ezt a kifejezést.

A fő bűnös nem csak a rockzene volt, mert a popzenében is mentek a maszturbációs és egyéb utalások, de a bűnbak Dee Snider lett, a Twisted Sister frontembere. Ő azonban állítólag a meghallgatásán megette reggelire intelligenciájával a PRMC képviselőit.

Az egész akció eredménye pedig az lett, hogy az explicit szöveget tartalmazó, Parental Advisory feliratú lemezek még sikeresebbek lettek: nemhogy sikerült volna elnyomni ezt a tartalmi vonalat, hanem inkább ez hozta meg az igazi sikerét.

Ezt a Rádió Rocknál a rockzene győzelmének állították be a mai műsorban. Szerintem meg ennek semmi köze a zenéhez, sem a rockzenéhez. Baszásról és egyéb mocsokról írni zeneszöveget (tizenéveseknek) és ezért a szarért küzdeni az én értékrendemben nem sok büszkeségre ad okot. Pedig abszolúte rockzenei beállítottságú vagyok - szerencse, hogy sosem figyelem a szöveget. 

Lehet, hogy a PRMC bigott fasz társaság volt. Lehet, hogy a zenészek győztek akkor. Lehet recskázni a szólásszabadságra. Mondjuk én biztos nem ünnepelném annyira, hogy az akkor általánosan népszerű rockzene ma a fasorban sincs, undergorund lett, ennyire volt nagy a győzelem. Szépen kigolyózta őket az a trend, aminek a nagy eszükkel ők maguk ágyaztak meg: ma már zene nem kell, csak mocsok, így a sztárok már nem zenészek, hanem Nicki Minaj és egyéb retkek.

Mindennek köszönhetően megnézheted, hol tartunk most; nem csak a zeneiparban, hanem a fiatalok értelmi színvonalát és értékrendjét tekintve.