Hiába vagy udvarias, ha hülye vagy!

2016.10.18

Apró közlekedési anomália, amin minden nap beszarok. 

Ma reggel is. Idegbeteg módon integet a hülye picsa, hogy menjek már, kienged. Minden nap egy csoda, avagy tényleg mindenki segghülye.

Van egy olyan dolog, hogy "elsőbbség". Ennek értelmezését meg fogom írni külön posztban, mert bizony meghaladja az emberek képességeit. Amiről most szó lesz: az elsőbbségről le lehet mondani. 

Azaz kiengeded a parasztot, pedig neked van elsőbbséged. Azaz jó fej vagy. ez eddig rendben is van.

Csakhogy az elsőbbségről való lemondást jelezni kell. Erre elvileg megvannak a szabályok: elméletileg kézzel kell inteni. A normálisabbja persze a fényszóró villogtatásával jelez, ami meglehet nem szabályos megoldás, de a többségi hülye integet. Bent az autóban a szélvédő mögött.

Az az apróság már nem zavarja, hogy nem látszik, hogy mi a szart kalimpál.

Elméletileg nem lell senkinek fénytani szakembernek lennie, nem kell felfognia a fény-árnyék-kontraszt kérdését, hiszen valószínűleg nagyobb eséllyel nem filmez és fotóz, ezért nem kell ezen soha gondolkodnia. 

De az talán feltűnhetne, hogy a szembe jövő autókba nem lehet belátni. Nyilván ez fényviszonyoktól és típustól is függ, de azt hiszem leszögezhetjük, hogy az utastérben mindig sötétebb van, mint kint. Azaz sötét közegben az utas sötét árnyékként látszik. Ehhez jön az első szélvédő tükröző hatása - egyes típusokat (pl. Renault) kifejezetten erősen tükröző bevonattal látnak el. 

A harmadik, nem elhanyagolható szempont, hogy neked aztán kurvára nem azt kell nézned, hogy mi folyik bent az autóban. A te dolgod a közlekedési szituációk figyelése és elemzése, amihez az autó mozgását és jelzéseit (főként fényjelzés, mint index) kell figyelned, nem azt, hogy mit csinál a sofőr az autóban.

Ergo amikor a hülye el akar engedni és integet, nem fogod időben észlelni és még ha gyanús is valami, időbe telik eldöntened, hogy jól értékelted-e a szituációt és ez valóban elsőbbségről való lemondás szándéka, nem csak vakarózik vagy táncol.

Ezzel éppen annyi idő telik el, hogy a téged elengedni szándékozó fogyatékos már ideges lesz, hogy mi a faszért nem mész, amikor ő elengedett. És kezdődik a legyezés meg csapkodás.

Mutogatási ötletek fogyatékosoknak a láthatóság csökkentésére:

- sötétben
- szürkületben
- esőben (amikor mindkét fél szélvédője vizes és esőfüggönyön át kellne látni, hogy mit molyol a hülye bent a sötétben)
- bármikor, amikor tűz a nap a hátad mögül.

Természetesen cseppet sem gyanús az isten barmainak, hogy mi történik valójában és gondolom velük se fordult elő életükben, hogy fordított szerepben ugyanilyen szituációba kerültek, amikor egy másik gyenge képességű jelzéseit éppen ők nem tudták 100% biztonsággal kivenni.

És ugye mondanom sem kell, hogy a közlekedésben a 100% biztonságra megyünk.