Kiválasztottak vagyunk mind!

2016.08.25

Ha megnézed a filmeket, a reklámokat, mind arról szól: te különleges vagy, neked jár, te vagy a kiválasztott. Pedig tudod mi jár neked? Egy nagy büdös lófasz!

Ez az elbaszott egyénieskedés nagyon menő az utóbbi időben. Popukulturális eszközökkel nyomatják az agyadba, hogy legyél végtelenül önző és önimádó. És egy csomó hülye nem látja az ellentmondást abban, hogy mindenkinek ezt mondják, tehát csak úgy lehet különleges, hogy mindenki különleges, de ha mindenki különleges, nyilván senki sem az, hiszen mind egyforma.

Fejezd ki magad, fejezd ki az egyéniséged - mondjuk egy mobiltelefonnal. Ugyanolyannal, mint ami másik millió birkának van, és amit még több millió birkának akarnak eladni.

Véletlenül se munkával, tehetséggel, szorgalommal akarj kitűnni, hanem azzal, hogy megveszel valami szart, mert attól van ugyanolyan-különleges, mint a többi.

A kiválasztottság valójában egy dolgot jelent: ki vagy választva fogyasztónak. Pontosabban konzumidiótának.

Ki vagy választva birkának, akit terelnek a karámba. Az a cél, hogy imádd magadat, ezért vegyél meg minden szart magadnak. Leszarnak ők téged egyébként: senki sem hisz abban, hogy jobb lesz az életed egy szaros telefontól (8 processzormaggal!) és semmiképen sem ez a cél. Még csak az sem, hogy a termék egyáltalán jó legyen, vagy egyáltalán legyne értelme. Csak az számít, hogy add nekik a pénzed. Vásárolj, fogyassz!

Mi a konzumidióta

Behülyített vásárló, aki gondolkodás nélkül megvesz minden szart, amit elé raknak. Az "elé rakás" eszközei a reklám és a divat, vagy mai szóval trend.

És sajnos azt kell mondjam, hogy a konzumidióta nem egy ritka, különleges lény vagy egy aprócska szelete a társadalomnak, hanem az átlagember.

Nézd meg, hányan simogatnak telefont egész nap, meg hányan égetik magukat szelfibottal, pedig tíz éve még olyan tárgy volt, amit kiröhögtek, szerepelt a tíz leghaszontalanabb eszköz listáján meg ilyesmi.  

Ma az átlagos reklám és a marketing arról szól, hogy hülyének néznek: baleknak, akinek el lehet adni minden szart. 

Erre vagy kiválasztva.