Marhaszaros lett a lábam

2016.09.15

 

...de egyáltalán nem bánom.

Mondhatni: a szar a természet része. Eléggé betegnek tűnik, de például motorozáskor, amikor az országúton rotyogsz erdők és mezők között, nemhogy nem zavaró a trágyaszag, hanem egyenesen jó. Nyilván itt nem egyfajta élvezetre kell gondolni, de bízom benne, hogy nem fogyatékosok olvasnak: az erdő-mező illatai normális emberben szerintem jó érzéseket váltanak ki. Egy kis kosztól pedig nem kell megijedni, az élet nem reklám-steril.

Persze nem erről akarok beszélni, hanem arról, hogy tegnap végre eljutottam MarhaKrisztiánhoz, az NPK Charolais Farm-ra. 

Egy kis nevezéstan: MarhaKrisztiánt eredetileg Porkert Krisztiánnak hívják, de az értelmi képességeim nem szokták megengedni, hogy rögtön meg tudjam nevezni mindenkinek  a nevét. (Szerintem vagytok így ezzel páran.) Talán a Totalcaros időkből jött (ahol külsős voltam, féllábbal még mindig az vagyok, csak ehhez írni is kéne néha oda), hogy mindenki arról kapja a nevét, amivel foglalkozik. És emellett ez a saját mókásan b.sszunk ki a haverjainkkal játékom is - vagy ha úgy tetszik, bosszúm - ha már nekem is idióta becenevet adott a sors. (43 évesen Drugs Bunny-nak lenni kissé kínos, de beletörődtem már.)  MarhaKrisztiánt egyébként Fittmarket Tomin keresztül ismerem, csak hogy érezd a lényeget. (Ez a Fitt Market egyébként, ha még nem tudod: az első számú kajaforrás.) Őket egyébként PástétomTomi mutatta be egymásnak. (Ő meg a Legenda Food, a zseniális pástétomai, zsírjai a Fitt Marketben megtalálhatók: ez felsőfokú gasztronómiai.)

Az NPK Charolais Farm csodálatos hely. Kellemes marhácskák meg borjúk mindenhol, akik egyáltalán nem haragszanak ránk azért, mert előbb-utóbb meg fogjuk őket enni. Az élet egyik paradoxona ez, de sajnos az élet ilyen, Krisztiánnak főleg cipelni kell ezt a terhet. Viszont itt minden a természetről szól.

Voltam már nagyüzemi szarvasmarha telepen és ez egész más. A béka szigete szinte. Na, ezt elgépeltem, béka nem volt éppen a látómezőben, de lehet van a környéken. Szóval béke. 

Táplálkozási szempontból pont az a lényeg nekünk, hogy az innen származó hús nem iparilag feldolgozott szemét, hanem minőségi genetikájú állatokból (valódi húsmarhából) származó, természetes körülmények között tartott, minőségi módon táplált állatokból származik.

Furcsa dolog egyszerre a táplálkozásról a természetről, az állatok szeretetéről és a gasztronómiáról beszélni, de ez a hely egyszerre szól erről a négy dologról. Meg persze a hozzállásról, Marhakrisztiánnal ugyanis egy platformon vagyunk szenvedély kérdésében. Rendkívül motiváló hallani, hogy beszél a munkájáról, bár lehet a munka önmagában nagyon nem kifejező szó ide, ahogy az előző mondatban utaltam is a lényegre.

Kellene valami nyílt nap az NPK Charolais Farmra. Nincsenek nagy dolgok, nincs felhőkarcoló és vidámpark: fű van, mező van, trágyaszag, állatok - mégis valahogy olyan, mintha itt lenne minden.

Az biztos, hogy én lemegyek valamikor a családdal. Azt akarom, hogy a gyerekem lássa és érezze ezt.