Nem fogok többet moslékot enni

2016.08.15

Sosem gondoltam volna, hogy valaha emberi ételt fogok tudni készíteni. Azt meg főleg nem, hogy szívesen fogom csinálni.

Van, hogy megtaláljuk egymást mi, azonos gondolkodású emberek. Sok emberrel előfordul ez, például azért járnak kocsmába, mert ott azonosan tudnak gondolkodni. Igaz, ők nagyjából csak a fröccsről gondolkodnak, de az legalább azonos.  Hadd ne példálózzak a buzibárral is. 

Mi ennél egy kicsit komplexebb dolgokban gondolkodunk Marha Krisztiánnal, FittMarket Tomival és FittMarket Frigyessel, mely személyek közül kétségtelenül Frigyesnek van a legjobb neve szépirodalmi szempontból. (Bár Marha Krisztián se kutya, látszik, hogy őt is én neveztem el. Nem tudom érzed-e névadási módszerem roppant kifinomultságát.)  

Egyfajta sport-gasztronómiai forradalmat csinálunk épp. Ez baromi nagyképű duma, de mit mondjak ebben a szerény világban?

Szombaton steak show volt a Hegedűs Gyula utcai Fitt Marketben. Marha Krisztián felhívott, hogy vigyem már el az indukciós főzőlapomat, amely egyébként pont az az indukciós főzőlap, amit tőle kérdeztem meg - mármint hogy milyet kell venni. Elképesztő, hogy 18 ezer forint befektetéssel (főzőlap+serpenyő) mennyit javítottam az életemen.

Kis lépésekben megyünk, de haladunk: egyre többen fogják megérteni, hogy nem kell moslékot enni. A moslék készítés művészete meg nem csak azon múlik, hogy balfasz vagy-e a főzéshez, hanem legfőképpen az alapanyagon. 

Magyarország nem Amerika. De végre itt is hozzáférhetők olyan minőségi apróságok, ami más szintre helyezi a táplálkozást tápértékben és nem utolsó sorban ízben is. El nem tudod képzelni, hogy amikor még komolyan vettem az önimádósportot, mennyi undorító szart megettem a tápértéke miatt. A diéta meg egyenesen horror teszkós halakkal meg ilyesmivel. 

Táplálkozni meg kell tanulni, méghozzá alapanyag szinten. De ez nem garantálja, hogy ehető a kaja. Az ehetetlen kaját is meg lehet enni, meg is lehet ideologizálni, hogy kemény vagy - de próbálj meg mellette értelmes munkát végezni! Tíz-húsz évig. Egy-két szezont mindenki könnyen hősködik, de normálisan kajálni egy életen át kell. 

Szerintem simán elmondhatom, hogy baromi sok embert megtanítottam táplálkozni. Most arra akarok megtanítani mindenkit, hogy ideje egy szinttel tovább lépni és ehetővé tenni a magas tápértékű kaját. Ehhez jó alapanyag kell, ez a kulcs. Még ha drágább is mint a gagyi. Megdöbbentő egyébként, mennyire leromlott manapság a csirkemell-filé minősége.  

Szóval mi, ez a kis csapat ezen agyalunk. Nekem tetszik az az üzleti filozófia, hogy adni akarunk valamit az embereknek. Mindig is ebben hittem, ez kell, hogy első legyen. Marha Krisztán valódi húsmarha (nem tejelő marha), minőségi marhahúsából (NPK Charolais a neve), a Fitt Market alapanyagaival akarjuk megtanítani azt, hogy a táplálkozás nem kínszenvedés, hanem még élvezetes is lehet. Eljuthatunk a táplálkozásból az étkezésig is akár, amelyek erős fogalmi különbséget jelentenek.

A döbbenet az, hogy régen utáltam főzni, de amióta tudom, hogy van értelme, egyáltalán nem szar dolog. Sőt, egészen szórakoztató. Sőt, valódi közösség építő, erről ugyanis meglehetősen sokat lehet dumálni és ötletelni. Mint ahogy közös kajálás közben is.