Nyertél egy hangszórót!

2016.09.24

Őrült módon fejlődik a teknika mosmá', így a legújabb trendicucc hiperintelligensen tolja a sztereóságot.

Jó, ilyen szart nyilván nem írnék le komolyból, és viccnek is rossz ez a stílus, de kétségtelen, hogy ma, a mesterséges intelligencia és a robotautók hajnalán, az innováció aranykorában feltalálni a sztereó hangzást, az nagyon komoly. Azon lepődök csak meg, hogy senki nem akadt fenn azon, hogy "az ájfón eddig monó volt?"

Az okostelefonok és a tabletek (amit én csak buzitapi számítógépnek hívok) meglepően gyökér eszközök ám, csak azt eddig nem tudtad. Eszedbe sem jutott ugyanis, hogy a Szokol rádió szintjén kapod a hangot a kamu full HD meg 4k kijelzős szarodon.

Szögezzük le azért, hogy egy telefonnak semmi értelme nincs sztereónak lenni, hiszen a kezedben tartott méretből nem tudsz semmilyen térhangzást produkálni. A tableteknél már lehetne erről vitatkozni. 

De hogy ez az egész mennyire szánalmasan primitív, hadd meséljek el egy saját tapasztalatot.

Pár éve történt, hogy valamelyik anyagnál sokan panaszkodtak, hogy nincs szöveg, csak a zene szól. Az egy olyan rész volt, ahol a duma alatt volt alatta aláfestő zene. Nyilván nem vagyok hülye, meghallgattam a kész fájlt, minden rendben volt, de persze mindenki úgy csinált, mintha mi lennénk a balfaszok.

Aztán azt vettük észre, hogy mobileszközön tényleg nincs szöveghang. Ugyanazt az anyagot számítógépen nézve van szöveg, mobilon nincs. De a legdurvább, hogy csak a szöveghang tűnt el, a zene megmaradt, ami lehetetlen, hiszen egy videónak egyetlen audiosávja van, nem tűnhet el beőle csakúgy hanginformáció. Vagy semmilyen hang nincs, vagy minden hang megvan. Hihetetlen módon azonban mégis a szöveg tűnt el.

Egy hangmérnök olvasónk jött rá, hogy a Sony kameránk a két sztereó csatornát ellentétes fázisban rögzíti: a hanghullám a bal és  a jobb oldalon ellentétes.

A balfasz mobileszközöknek pedig egyetlen hangszórójuk van, amibe úgy csinálnak monó jelet, hogy a lehető lebutább módon a bal és jobb csatornát "összemossák".

Emiatt  az ellentétes fázisú csatornák kioltják egymást: a Sony kamerával rögzített hanghullám megszűnik, a zene pedig mivel nem ellenfázisú, megmarad. 

Természetesen van sztereó hang is, de csak füllhallgató kimeneten keresztül. Joggal teheted fel a kérdés, hogy ki az az állat, aki telefonon nem fülessel néz meg egy műsort, de nyugodj meg, a többség ennyire igényes.

Mi azóta megvariáljuk a csatornákat, az Apple pedig 2016-ra feltalálta a sztereó ájfón hetest, mint hatalmas újítást.  

Most már jöhet a 3d telefon!

Félelmetes, hogy az emberek nem érzik, mennyire hülyének vannak nézve és hogy mennyire durván a fogyasztásról és  a növekedésről szól minden. Ma az ipar nem terméket állít elő - az már másodlagos - hanem pénzt a részvényeseinek. Mindig mindenből újat hoznak ki csak azért, hogy újat vegyél.

Te csak egy birka fogyasztó vagy már, nem egy ügyfél, akinek a valós igényét akarják kielégíteni egy jó, minőségi termékkel. Baromi régen elmúlt a japán hi-fi tornyok és az örökkévalóságnak gyártott Mercedes ideje. Ma felesleges agyrém gagyi szarok vásárlására veszik rá ezt a sok hülyét: erről szól a komplett technológiai szektor.  

Egyébként hangszórót nyerni egy régi televízós játékban lehetett a nyolcvanas években.