Pozitív gondolkodás-ipar

2016.10.06

 

A 2010-es évek óta lassan már a csapból is motiváció meg pozitív gondolkodás folyik. Nekem már a könyökömön jön ki. Micsoda anomália: csapból folyik, de a könyökömön jön ki - de nem, ez cseppet sem vicces, inkább ártalmas.

Az a helyzet, hogy az emberek jelentős része mindig megpróbál kitűnni mások közül, lehetőleg anyagilag, vagy azzal, hogy könnyen szerez pénzt, munka nélkül, ami ugyanaz, mert kevés pénzt senki sem akar, csak sokat.

Ehhez kitűnő megoldás, ha nem dolgozunk, de kitalálunk valamit, amit el tudunk adni. Természetesen valaminek a kitalálása és eladása lehet kőkemény munka, sőt az a valami maga is igényelhet kőkemény munkát. Már az sem könnyű, hogy az ember kiálljon egy közönség elé és beszéljen.

De egy ideje már el lehet adni az embereknek a semmit. És ugyan a semmiről beszélés se könnyű, azért itt már vannak fenntartásaim a dolgok hasznosságával kapcsolatban.

Sokan rájöttek, hogy más emberekre való mentális ráhatással pénzt lehet keresni.

Embereket okos dogokra tanítani nagyon jó, de divat lett az, hogy semmire nem tanítjuk, csak azt éreztetjük, mintha tanítanánk valamire, szinte hipnotikus élményt adunk.

Természetesen még ezen a szinten is vannak hasznos dolgok, hiszen ha jobbá tesszük az emberek életét akár csak azzal, hogy felnyitjuk a szemüket, vagy megmozdítjuk őket egy irányba, már nagyon rendben vagyunk. Ha egy előadás kell ahhoz, hogy valaki eldobja a cigit, az alkoholt vagy egyáltalán összeszedje magát, akkor az nagyon jó.

Ahogy azonban mainstreammé válik valami, azonnal elszaródik és elkezd főleg a pénzről szólni, azaz az ár/teljesítmény arány átcsúszik átbaszásba vagy agymosásba.

Ma a világ motivációs videókról, motivácós előadókról és hasonló semmit nem érő dolgokról szól, amik az átlagemberrel karöltve szajkózzák állandóan: pozitív gondolkodás!

Csakhogy a pozitív gondolkodás ugyanakkora kamu, mint a motiváció.

A motivációs anyagok két dologról szólnak: az egyik, hogy elhitetjük hogy neked jó lesz, ergo aggyá' pénz.

A másik, hogy én vagyok a májer, szarhoz sem értek, de majd én osztom az észt és motivállak, mert jó az egómnak. Ez utóbbi az ingyenes verzió, például mások anyagaiból összelopkodott motivációs jutub fosvideók formájában, amivel teleszarták kisköcsögök az internetet. 

A pozitív gondolkodás szajkózása ugyanilyen hazugság, mint ahogy a pozitív gondolkodás elmélete is az.  

Valóban pozitívan kell gondolkodni - ami azt jelenti, hogy ha valaminek nekiállsz, akkor céltudatos vagy és megcsinálod, leküzdöd a problémákat és abszolút értékben pozitív a hozzállásod. Tehát nem balfaszkodsz és nem úgy állsz hozzá, hogy szarsz bele.  

A divatos az együgyű világnézet az, amiben ezt a mocskos szar - de legalább egyre undorítóbb - világot szépnek, jónak, vidámnak és pozitívnak kellene látnod.

A pozitív gondolkodás a közvélekedés szerint az, hogy a seggedbe dugod a fejed, nem veszel tudomást a valóságról. 

Eltűrsz minden szart, minden büdös parasztot, vagy élsz, mint a homályökör és észre se veszed, miközben bemagyarázod magadnak, hogy ettől leszel sikeres, sőt boldog. A legjobb, amikor ezt kombináljuk a trendi mindenbe beleszaró attitűddel. 

Nem kamu-pozitívan kell gondolkodni, hanem reálisan. Nem "pozitívan" kell gondolkodni, hanem megfelelően kell hozzállni a dolgokhoz.

Nem hitegetni kell magad meg elhinni olyan emberek biztató hülységeit, akik amúgy pont leszarnak, hanem megtenni mindent a sikerért. Jobb, ha inkább magadban hiszel.