Solo: nem erre számítottam!

2018.05.24

 

 

A baljós árnyak előjelek, biztatóan profira cserélt rendező. (Nem az SW VII. és VIII. részénél alkalmazott két hülye.) Természetesen mivel hollywood ma már csak szemetet gyárt, minden adott volt egy jó kis mítoszromboláshoz. Sírunk vagy nevetünk?

 

1999.: Baljós árnyak. Kicsit féltem, hogy Lucas az ötvenes évek autóit hozza a vászonra és nem tévedtem.  De a legendát újra megalapozni kívánó, nemhogy csúfosat bukott, hanem egyenesen kultúrsokkot kiváltott fércművel ez volt a legkisebb baj. 

2015: Az Ébredő Fos. A dizni éra (nem írom le normálisan a nevét ennek a mocsok bandának) azonnal halálba gyalázta a már amúgy is megtépázott Lucasfilm-életművet.

2016: az első spin-off, a Zsivány Egyes, ami egyfajta felüdülésnek tűnik elsőre, de nem jó, sőt, buta film. Persze színvonalban magasan a VII. rész felett.

2017. Az Utolsó Fos: már abszurdításba hajló filmtörténeti hulladék, amely ugyan abszolút értékben nem éri el a VII. rész gyalázatát, de bizonyos szempontból azért meg tudja haladni ótvarságban. Jar Jar Abramsről tudtuk, hogy egy tehetségtelen epigon, de hogy a Ryan Johnson nevű balfaszt ki és miért engedte az SW közelébe, azt el nem tudom képzelni.

 

És akkor jött a Han Solo-film.

Amihez beválogattak egy bájgúnárt, aki nagyjából semennyire sem hasonlít Harrison Fordra, beleértve az állítólag Han Solót idéző ultrabéna frizuráját. És azt az Emilia Clarke-ot, aki a Terminator 6 című vicckategóriás gyalázatban leköpte Linda Hamilton sírját, pedig még meg sem halt. Szerencsére azóta hellyel-közzel sikeresen teljesítette a ducitréning fogyitábort.

És ehhez jöttek a kirúgott rendezők, akiktől Ron Howard vette át a stafétabotot, mint megbízható iparos. Eközben komoly kampány indult a Lucasfilm-vezérré avanzsált Kathleen Kennedy kinyírása érdekében: mozgalom indult a Solo bojkottálására. Amivel egyet is értek, a Bantháknak kéne adni a szipirtyót!

Volt egy megérzésem a trailerek alapján, hogy ez végre jó lesz, de szerinted ezek után mire számítottam?

A főcím ugyan majdnem olyan béna, mint a Zsivány egyesnél, de ezen kívül döbbenetes, szinte sokkoló módon ez a film jó lett.

Persze van benne egy csomó baromság, ami vagy nem kellett volna, vagy nem úgy kellett volna. Sokan mítoszrombolónak titutálják a filmet, de én tartok tőle, hogy ezek azok a fogyatékosok, akik a hetedik részről még áradoztak; mítoszt ugyan sikerült rombolni, de nem Han Solóét.

A Korélia bolygó - Han Solo eredeti otthona - közismert űrhajóiparáról, a híres koréliai cirkálókról vagy teherhajókról. Mint az YT 1300, a Millenium Falcon alapja - de tök béna, hogy minden űrhajtó Korálián gyártanak a film szerint, beleértve a csillagrombolókat. Ez olyan fogyatékos ideológia, mintha a mai Földünk országai közül az egyikben gyártanának minden autót, a másikban meg minden papucsot, a harmadikban meg az összes kenyeret.  Korélián az összes űrhajót. Dedó.

A rettegett koréliai kukaclény legalább olyan rejtélyes, illogikus módon tudja csak gyakorolni a hatalmát, mint a szinte mozgásképtelen Jabba. Miért pont megint egy ilyen kellett főgengszternek, azt nem értem.

A végén a Kessel-futamon erős túlpirázások vannak az űrpolippal (á'la Baljós Árnyak tengeri szörny). Az egyik Tie-vadász lerázó trükk harmatbéna - közvetlenül egy másik, rohadt vagány után. Sőt, ennél a résznél megint elvesznek egy kicsit a kamutechnikai űrtudomány-baromságban.

Nem kellett volna azt a Millenium Falcon botkormányt annyira mutogatni, ha ezt Lucas se tette meg, hadd maradjon meg misztikusnak ahhoz képest, mintha egy kombájn irányítását látnánk. Márpedig ez a botkormány cucc ezen a szinten van.

A Millenium Falcon egyébként nem stimmel. Erősen nem olyan, mint az "eredeti". Sokkal simább a burkolata többek között, de lehet, hogy ez cél volt, mert az eredeti verzió már a "roncs" állapot. Van erre egy erős utalás a filmben, de ettől még nem teljesen stimmel a dolog.

Halál idegesítően ripacs a picsarobot az irritáló robotjogokkal, ami lehet akár kifigurázása a mai SJW-elmebajnak, de a diznitől ezt nem hinném el, inkább az ellenkezőjét.

Ötletes, de kicsit bénán kivitelezett a luxusyacht, a végén pedig olyan szereplő bukkan elő, aki nagyon nem kellett volna egy Solo filmbe és nem igazán tiszta, hogy egy Solo folytatásnak, vagy az "egy Star Wars történet" sorozat másik darabjának, mondjuk egy Kenobi spinoffnak ágyaznak meg vele. Persze ez a bevételtől is függ.

Mindamellett számtalan jó dolog is van, és ez a lényeg. Legjobban az tetszik, hogy a film nem akar olyan nagyot markolni, szinte alázatosan viszi a történetet. Egyfajta koherens logikával épül fel a sztori, teljesen jó például az a rész, ahogy Csubakka a képbe kerül, nincs felesleges tűzijáték, se felesleges dráma a történet effajta sarokpontjainál. Pedig dráma azért van, mert a Zsivány Egyból sikerült átörökíteni azt a realistának mondható jelleget, hogy itt bizony az ellenségnek is vannak találatai, így bizony szimpatikus szereplőket veszítünk.

Egyes kritikák halálba fikázták, hogy Han Solo eredeti neve csak Han és a Solo utónevet ebben a történetben kapja meg, mégpedig szerintük gagyi, szerintem a maga módján brilliáns módon.  A kritikusok szerint sztori sincs, de megnyugtatlak: van. Méghozzá messze kevésbé bugyuta, mint a népszerű szuperhős-filmeké és a konfliktusok sem olyan szánalmasan mesterkéltek. Pontosan olyan a sztori, mint egy kivesző műfajé: ez egy kalandfilm.

Az elsőre roppant unszimpatikus Alden Ehrenreich simán hozza amit kell. Meg sem próbál Harrison Fordot játszani, pláne hogy nem is hasonlít rá, de a tipikus Han Solo attitűdből bőven villant azért - de ne feledjük el, hogy ez a fiatal Han Solo. A Solo 10, vagy inkább 15 évvel az eredeti Csillagok Háborúja előtt játszódik, tehát itt először egy 20 éves Han nevű kölyökkel találkozunk, aki majd ennek a sztorinak a végén lesz egyáltalán kezdő csempész.

Lando Calrissian szintén sokkal rosszabb külsőre, mint az eredeti, de a karakter teljesen rendben van, Donald Glover még szinte Billy Dee Williams hanghordozását is utánozni tudja néha.

De a legkirályabb Csubakka. Végre nem csak szobadísz, hanem aktív szereplő, sok akcióval: nem csak beszélnek az erejéről, hanem meg is mutatja.

Megmondom, mit vártam: a mai ideológiák nevében balfasz Han Solót, ak mellől elviszi a csaj a show-t.

Szerencsére nem ez történt, sőt, némi szokásos hollywoodi szabadítsátok fel willy-t nyáladdzáson túl komolyabb mondanivaló is van. Abszolúte tetszik a "ne bízz senkiben" vonal.

Nehéz ezt leírni, mert ha azt mondom, tök jó film, csalódhatsz. Állítólag bukta lesz, a dizni megnyerte magának a kemény anti-lobbit, de úgy gondolom, ha tényleg hasal, annak az Utolsó Fos a fő oka, nem az, hogy ez a  film rossz. 

Márpedig ez most egy jó irány, amit lehet, hogy a hülye rajongók fognak megfúrni. Úgy néz ki, a pótforgatások miatt ez lett minden idők legdrágább SW filmje 250 millió dollárral.

Hozzáteszem, én is majdnem lemondtam a premiert: ha nem lett volna meg már a jegy, akkor kihagytam volna.

Hogy miért? Mert az egyik segghülye forgatókönyvíró nekiállt Lando szexuális szokásairól beszélni, erre pedig nem vagyunk kíváncsiak.

Kell a dizninek egy nagyon nagy pofon, mert az új Star Wars filmek nemcsak szarok, hanem feminista, gender és egyéb agymosásra használják őket.  De ezt innen Ron Howard rendező kiirtotta.

Tisztességes iparosmunka, az utóbbi idők legjobb Star Wars filmje. A kilencediket esélyes, hogy nem nézem meg, de ha ennek lesz folytatása, azon ott leszek.