Star Wars 8 tréler

2017.04.15

Kicsit bosszant, hogy kijött az első trailer és senki nem meri megírni, amit gondol - vagy pusztán mind hülye.

Valahogy nem is vártuk ezt, egyszercsak jött.

Az a helyzet hogy az ember sok-sok évig nagyon várta a Star Wars VII. részt és próbáltam elnyomni azt a félelmet, hogy elbasszák. Ha már Lucas elkúrta az előzménytrilógiát, talán a Disney-nek lesz esze.

Komolyan voltunk olyan hülyék, hogy azt hittük, az SJW és buzilobbista féreg disney (kisbetűvel inkább) majd valami jót le tud tenni az asztalra. (Bár pár éve még nem tudtuk, mi hollywood igazi arca.) Dehogy tudott!

A VIII. részt épp ezért már nem várom egyáltalán, sőt, mivel van esély, hogy lesz benne ún. "meleg karakter" a fentiek jegyében, lehet hogy meg se fogom nézni.

Egy kis történelem: a Star Wars filmtörténelmet írt.

Az előzménytrilógia ismeretében valószínűleg nem George Lucas miatt, hanem épp ellenkezőleg: Lucas ellenére.

Állítólag a felesége pofozta ki az eredeti forgatókönyvet és többen komolyan belenyúltak, hogy tető alá hozzák az eredeti, '77-es klasszikust. Amit aztán Lucas igyekezett a special editionökkel minél jobban elbaszni. (Izgőmozgó CGI szart minden jelenetbe!) 

A legenda ráadásul valójában csak két film: míg a második Birodalom Visszavág-ot Irvin Kershner rendező annyira elvitte a hátán, hogy minden idők egyik legjobb filmje (és a legjobb SW film) lett, addig a klasszikus trilógia záró Jedi Visszatér valójában egy cukimuki családbarát szar, ahol az egyértelmű cél minél több merchandising-árucikk eladása volt. Ez utóbbi egyébként menet közben alakult át ilyenre, Lucas dobta az eredeti sztorit a lé kedvéért, ami miatt is szállt addigi állandó producer társa, Gary Kurtz.

Aztán 16 évvel később az előzménytrilógiával Lucas ismét forradalmasította a filmkészítést, de most már csak technikai alapon és cseppet sem pozitívan: beköszöntött a digitális kor.  Az eredmény olyan is. Beszédes, hogy a Baljós Árnyak nem kapott még Oscar-díjat sem. Még a vizuális effektekért sem, ami addig nem fordult elő.

Mondhatnánk azt is, hogy Lucas innentől elképesztő károkat okozott az SW-nak és a filmiparnak egyaránt.

Miután 2012-ben az egész hóbelevancot eladta a disney-nek, sínre került a várva várt hetedik rész, megint 16 év múlva, szigorúan Lucas kizárásával. (Rábízták a totál balfasz Jar Jar Abramsre, aki innentől viseli ezt a  nevet.)

Az új trilógia nyitánya, a Fos Awakens mindent alulmúlt, ettől még Lucas is kaparta magát. Ráadásul behazudták, hogy az eredeti non-cgi, valós technológiával, makettekkel fognak forgatni, amiből nagyjából semmi sem volt igaz. A történetről most hadd ne beszéljek: katasztrófa! Gyakorlatilag az eredeti '77-es film kliséinek ismétlése, ugyanaz a sztori pepitában Halálcsillagostul és kantinostul, nyakonöntve disney-vel, azaz SJW-PC szarral, agymosásnak. A rgéi szereplők visszahozása egyszerűen szánalmasra sikerült.

Innen lehetne nagyot dobni a folytatással. Úgy értem: innen aztán lenne hova javulni.

És akkor elérkeztünk a jelenbe, az új trélerhez, amiről mindenki csak jó ír. Ehhez képest már a tréler is mutatja, hogy a film esélytelen, nem lesz igazi Star Wars, ennek már vége.

Félrértés ne essék: az Ébredő Fos trélere is egy (CGI) szar volt, de megettük, mert annyira meg akartuk enni, azaz annyira vártuk.

Ez pedig annak ismétlése. Gyenge, fantáziátlan utánzata. Egy kurva trélert nem tudnak már megcsinálni! 

Ugyanaz a fos hangulat, ugyanaz a suttógosra vett narráció, ugyanaz a stílus, nyilván ugyanaz az irritáló zene és rögtön felismerhetően ugyanolyan jelenetek: valami vörös csíkot húzó vadászgépek, ugyanúgy, mint amikor az X-szárnyúak repültek a víz felett. Az alap sivatag bolygón. Akkor Darth Vader sisakját mutatták, most buzi Kylo Ren-ét.

De nincs mit ragozni, a kezdő kép mindent visz.

A képernyő sötét, sejtelmes zene. (A zenei világtól amúgy agyfaszt kapok, mindegyik film trélerében ugyanaz a nyomott hangulat, mintha büntetés járna valami más kitalálásért.) 

A képernyő lassan világosodik. Nem is értjük, mit látunk. Egy bolygó felszíne? Egyszercsak megjelenik egy kéz egy kissé sokkolni kívánó, harsány zenei effekttel: Rey keze. Mászik.

Ezt sikerült összehozni.

Nem egy baszott nagy csillagromboló tűnik fel. Nem egy űrcsata. Nem egy brutális főgonosz. Nem egy fénykardpárbaj jelenete.

Rey keze. (És még örülhetünk, hogy nem az egyik buziszereplő -népszerű nevén "meleg karakter" - cicanadrágban vigyorgó heréjéről indít a kamera.) Ami persze jelenet szinten tökéletes analógiája a Fos Awakens trélerének kezdő képsorára, amiben Fynn bukkant fel hasonló módon. 

Na innen már tudjuk, hogy ez is egy ugyanolyan rakás szar lesz, mint a hetedik rész.

Ott a jutub, nézzük csak meg mondjuk a Birodalom Visszavág vagy a Jedi Visszatér bemutató filmecskéjét: gyerekesek, de pozitívak, lelkesítőek. Behívnak a moziba. 

Ez meg a szokásos búvalbaszott, depresszív szar nulla eredetiséggel. Még a Rogue One tucat-trélerénél is rosszabb.

Megnézed és ásítasz. Hogy ez miért tetszik nyomik millióinak és az összes debil újságírónak, azt fel nem foghatom.