Trabantság!

2016.10.28

 

Elindultunk a parkoló parádéra három autóval. Majdnem nem értünk oda, de mégis, csak minek?

A Parkoló Parádé a Totalcar rendezvénye. Tulajdonképpen a Cars and Caffe adaptálása a hazai viszonyokra. Tök ártalmatlan rendezvény: van egy jó nagy parkoló, kiveszed az autódat és elmész megnézni a többiekét. 

 (Az ártalmatlanságot persze beárnyékolják a halálosiramban-köcsögök, az önkéntesdiszkó-köcsögök, és a voltpénzemalegújabbszarra-köcsögök, de erről most nem írok.)

Messze nem szoktam rendszeresen kijárni, és eddig mindig motorral voltam, de most kvalifikáltam magam egy 124-es Mercedesszel, a haverjaim pedig szintén egzotikus autókat hoztak majdnem. Végül az öt literes V12-es E32-es hetes BMW-t nem vittük, de a harmadik autóval kétségkívül nagy király volt Sziglizoli, mivel az egy Trabant.

Az élesztés azonban nem annyira egyszerű. Mármint a Trabanté.

Az akku elhalálozott (pedig elég új), így kézi bikakészülékkel kellett indítózni, ami egy autónepper eszköz. Zolinak is van, hiszen ő végül is az, bár nem biztos, hogy felhőtlenül boldog ettől a meghatározástól. Szóval Trabant beröffen, iszonyat füstfelhő. Ennek az okaz abban keresnedő, hogy a Trabant kétütemű, adott arányú olaj-benzin keverék üzemanyaggal megy. Csakhogy a benzin párolog, az olaj pedig nem, így a keverék egy idő után abszolú értékben is több olajat fog tartalmazni, mint kéne. A keverékolajozásnál a kenőolajat a motor elégeti. Ha pedig túl sok az olaj, picsamód füstöl.

Ez nem lett volna olyan nagy baj, amíg ránk nem jön a tűzoltóság, csakhogy a Trabant állandóan lerohadt, így többször kellett visszamennem érte, majd bebikázni. Míg ki ne derült, hogy Zoli rosszul értelmezi a váltót és mindig harmadikban akar indulni, ami lefulladást eredményez.

Végül kiértünk: egy veteránnak mondható Mercedes, egy youngtimer BMW és a Trabant.

Csakhogy annyian voltak, hogy nem jutottunk be. Még a külső parkolóban is egy kilométerre tudtunk félreállni, így úgy döntöttünk, hagyjuk az egészet a francba, elmegyünk inkább enni.

Persze munkaszüneti nap volt és csak a Burger King volt közel, ami azért mégse mekkdonáld, Angus marha van meg minden. Úgy emlékeztem, hogy egész jó. Csakhogy amióta NPK Charolais marhát használok, már a viszonyítási alapom, így egészen mélyen megdöbbentem, hogy micsoda moslék ez a műangus burger. 

Kevéssé vigasztal, hogy a Trabant utolsó indításakor kiszakadt a motorháztetőből a kitámasztó.