Üzleti ingatlan bérlés - kisokos

2016.08.24

 

A világnak van egy olyan része, amit halandó ember nem lát és máshogy működik, mint ami számunkra logikus. 

Átlagembernek van egyfajta gondolkodása (mármint itt az értelmes átlagra gondolok, mert a valódi átlag nem gondolkodik) és aszerint próbálja értelmezni az élet történéseit. Amit most itt leírok, nem biztos, hogy egzakt tény, de hogy elvi szinten így működik, arra mérget vehestz.

Amikor az első BodyBuilder Gym szerződését felmondta a tulajdonos ingatlanköcsög cég, mindenki azt mondta, hogy ezek tiszta hülyék, mert ott fog nekik állni üresen.

Amikor üres épületeket (irodaházakat, üzlethelyiségeket stb.) látsz, mindig arra gondolsz: baromi drága, miért nem adják olcsóbban, hogy ki is vegye valaki?

A mi gondolkodásunkkal ilyen - az övékkel meg nem számít: szarnak bele, hogy ki van-e adva.

A látszólag ingatlan bérbeadásból élő cégek ugyanis nem ingatlan bérbeadásból élnek. Az egész sokkal inkább pénzügyi spekuláció.

Próbálom elmagyarázni, bár nem lesz szakszerű.

Adott egy ingatlan. Kiadnák négyzetméterenkénti 8 euro + 4 euro üzemeltetési költség áron. De a kutyának nem kell, mert kitermelhetetlen: egy edzőterem méretében ez 1.8 milla + áfa havonta. 

Persze kiadhatnák olcsóbban. Csakhogy ennek az ingatlannak az értékét a beszedhető bérleti díj határozza meg. Ha kiadják 3 euróért, az ingatlan értéke csökken, mert nem 8 euro/nm, hanem 3 euro/nm értékű lesz. Ez a befektetők felé buktának látszik.

Márpedig az ingatlanokban pénzügyi befektető cégek és/vagy bankok pénze van, akik nagy eséllyel kint vannak a tőzsdén a portfóliójukkal. 

Nekik az  a lényeg, hogy 8 euro/nm értékű legyen az ingatlan - nem számít, hogy ki van-e adva. 

Nem a kiadásból csinálnak pénzt, hanem abból, hogy befektetési alapok és egyebek pénzét használják, hitelekhez állítják be az ingatlanokat fedezetként, tőzsdéznek és hasonló halandó ember számára fefoghatatlan pénzügyi szart csinálnak.

Felfoghatod úgy is, hogy befektetők pénzéből építkeznek, mindenféle hitelekkel és tőzsdével manipulálnak.

Magyarul baromi nagyot kaszálnak papírtologatásból.

Ezért szarják le, hogy ki van-e adva és ezért beszélnek olyan magas lóról a leendő bérlőkkel: szarnak bele, hogy ki tudják-e adni.

Mindez szinte "legális csalás" )nem valódi csalás, mert közvetkenül nem okoznak vele kárt), de legalábbis a társadalom totális megtévesztése.  Ezért kéne a komplett pénzpiacot lebombázni a picsába és a helyét behinteni sóval.