Vegán gyerekek, hülye szülők?

2016.08.10

 

Természetesen ilyenkor nem találom a cikket, amiben az olvastam, hogy büntetőjogilag akarják felelősségre vonni azokat a vegán szülőket, akik vegán étrenddel táplálják a gyereküket. 

Paradox egy helyzet, az biztos. A vegetarianizmussal nekem nincs bajom - már feltéve, ha ésszel csinálják, csak nem szokták ésszel csinálni. 

Leszögezhetjük nyugodtan: talán még a full vega, azaz vegán étkezés jobb annál, minthogy ipari mocsokkal táplálkozunk.  A vegánok legalább megnézik, mit esznek meg. Az átlagembernek fogalma sincs erről és nem is érdekli. Megeszi az élelmiszeripar által tömeggyártott tápanyagmentes mocskot és ezt adja a gyerekének is, főleg, ha van rajta disney macika, meg benne sok cukor.

A vegán étrend lényege azonban sajnos nem az, hogy növényi alapú természetes ételeket fogyasztanak, hanem azt, hogy megesznek minden szart ugyanúgy, de kizárják az állati eredetű tápanyagot.

Ezzel pont a fehérjét iktatják ki. A legfontosabb tápanyagot, ami alapvetően szükséges.

Jogos-e büntetőjogilag felelősségre vonni az olyan segghülye szülőt, aki alultáplálja a gyerekét?

Elsőre rávágnánk, hogy igen.

De ha belegondolunk, a hétköznapi prosztó táplálkozásban - arról beszélünk ugye, amikor fogalmuk sincs és szarnak is bele: mindegy, csak finom legyen - törődik bárki a fehérje vagy bármely más tápanyag bevitelével? A csokiban meg a kakaós csigában van fehérje? Meg a reggeli kakaóban? Mivel rosszabb a vegán étrend a hétköznapinál, amikor a fehérjebevitel a legtöbb embernek pár deka felvágottban merül ki és halál komolyan bemeséli magának, hogy húst eszik?

Arról nem beszélve, hogy vegán módon is lehetne ám teljesen jól étkezni. Csak érteni kell az egyes növényi eredetű ételek aminosav profiljához és ezek összepárosításával össze lehet hozni a teljes értékű fehérjék bevitelét.
(Nem véletlen, hogy vegán testépítők is léteznek.) 

Nyilván persze az átlag vegánnak ilyen ambíciói nincsenek. Kimerül a dolog abban, hogy nem eszünk állatot mert az aranyos.

De milyen jogon követelünk meg egyáltalán táplálkozási ismereteket, amikor nem is tanítunk ilyesmit az iskolában?

Persze azt se tanítjuk az iskolában, hogy adj enni a gyereknek, ne haljon már éhen esetleg, meg hogy ne rabolj bankot.

Ez egy olyan helyzet, ahol senkinek sincs igaza. Büntetni önmagában a vegán életmóddal táplált gyerekek szüleit irreális. Minden szülőt büntetni kellene azonban, ha a saját nemtörődömsége vagy hülyesége miatt alultáplálja a  gyerekét, aki emiatt egészségkárosodást szenved. Az ilyen ugyanis eleve egy barom. Ahhoz, hogy a gyerekednek rosszat tegyél, szerintem rendesen elmebetegnek kell lenni.

Ennek a másik véglete a hétköznapi elmebaj, amkor a gyereknek finomat kell enni, mert gyerek és teletömjük minden szarral, hadd legyen belőle fasza elhízott, beteges serdülő. Miközben ugyanúgy alultáplált, mert normális tápanyagot nem kap.

Ezt azonban senkinek sem jutna eszébe büntetni.